Nuorten kokemuksia solidaarisuustoiminnasta

sateenkaarevan asunnottomuuden parissa

Nuorten kokemuksia solidaarisuustoiminnasta

sateenkaarevan asunnottomuuden parissa

 

Avoimet ovet - videokokonaisuus sateenkaarevasta asunnottomuudesta

 

Avoimet ovet - nuorten solidaarisuusprojektissa toteutimme lyhytvideoita sateenkaarevasta asunnottomuudesta Suomessa. Halusimme toteuttaa projektin, joka tekisi näkyväksi sateenkaari-ihmisten asunnottomuutta Suomessa. Työryhmämme koostuu viidestä nuoresta. Haimme projektille rahoitusta keväällä 2024 Euroopan Solidaarisuusjoukoista Sateenkaari-ikkuna ry:n kanssa, koska se on ainoa Suomessa toimiva järjestö, joka työskentelee näiden teemojen parissa. Lisäksi halusimme osaltamme tehdä näkyväksi Sateenkaari-ikkunaa ja sen toimintaa järjestönä. Saimme projektille rahoituksen ja projekti alkoi elokuussa 2024.

 

Kohderyhmämme oli sekä sateenkaariyhteisöt, erityisesti tamperelaiset sateenkaarinuoret, että sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Sateenkaariyhteisöissä ei aina osata kohdata asunnottomuutta ja sen riskitekijöitä kohdanneita ihmisiä, eikä asunnottomuustyössä ja muissa palveluissa aina osata kohdata sateenkaari-ihmisiä. Toteutustavaksi valikoitui dokumentaaristen lyhytvideoiden tekeminen, sillä videot ovat erittäin vaikuttava viestinnän muoto. Päätökseen vaikutti myös se, että yhdellä työryhmäläisellämme oli jo kokemusta videoiden tekemisestä. Toteutimme videot yhteistyössä RARE-median kanssa, jotta lopputulos olisi mahdollisimman ammattimainen ja siten myös mahdollisimman vaikuttava. Halusimme tehdä lyhyet, sosiaaliseen mediaan hyvin sopivat videot, joissa informaatio esitetään tiiviisti, saavutettavasti sekä helposti jaettavassa muodossa.

 

Halusimme pitää kokemusasiantuntijuuden projektimme ytimessä, ja siksi keräsimme ihmisten kokemuksia anonyymilla kyselylomakkeella sekä suomeksi että englanniksi. Lisäksi haastattelimme kokemusasiantuntijaa. Läpi projektin keskustelimme paljon siitä, miten voimme etualaistaa asunnottomuutta kokeneiden sateenkaari-ihmisten kokemuksia ja olla puhumatta heidän puolestaan ja sen sijaan pyrkiä puhumaan heidän kanssaan.

 

Ensimmäinen videomme käsittelee sateenkaarevaa asunnottomuutta yleisesti. Toinen video sisältää kokemusasiantuntijan puheenvuoron omasta tarinastaan, kulttuurieroista ja siitä, miten oman paikan löytäminen sateenkaariyhteisöstä voi olla hankalaa. Kolmannessa videossa käsitellään terveyspalveluiden käyttämistä sateenkaari-ihmisenä. Videoiden ensiesitys oli Tampereen Asunnottomien yössä 17.10. Tämän lisäksi järjestimme Tampereella kaksi sateenkaariyhteisölle suunnattua ristipistoiltaa, joissa tehtiin yhdessä käsitöitä sekä katsottiin videoita. Teimme projektin lopussa vielä neljännen videon, jossa käsitellään pidemmin sateenkaari-ihmisten kokemuksia sote-palveluista.

 

Millaista projektin tekeminen oli?

 

Meille on ollut tärkeää työskennellä resurssi- ja voimavaralähtöisesti. Työryhmämme koostui päätoimisista opiskelijoista, joten jokaisella on ollut paljon muutakin tehtävää tämän projektin lisäksi. Toteutimme jokaisen tapaamisen alussa fiiliskierroksen, jotta pysyimme koko projektin ajan kartalla siitä, miten kukin kokee oman työmääränsä suhteessa omiin voimavaroihinsa, ja jotta pystyimme tarvittaessa miettimään työnjaon uudelleen. Ylipäätään saavutettavuuden huomioiminen sekä meidän itsemme että kohderyhmämme suhteen oli meille tärkeää koko projektin ajan.

 

Olemme itse saaneet projektista paljon. Olemme muun muassa verkostoituneet sateenkaarijärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa, oppineet lisää projektityöskentelystä, päässeet kunnolla syventymään aiheen pariin sekä pohtineet paljon erilaisia vaikuttamisen keinoja ja niiden vaikuttavuutta. Ennen kaikkea on ollut merkityksellistä työskennellä solidaarisuuden lisäämiseksi itselle tärkeän aiheen parissa, jonka näkyvyyden lisäämiseksi on vielä tehtävä paljon töitä. Lisää töitä on tehtävä myös sen eteen, että aihe otettaisiin vakavasti siten, että myös sen ratkaisemiseen laitettaisiin resursseja.

 

Olemme saaneet paljon hyvää palautetta projektistamme. Videot ovat tavoittaneet ihmisiä sosiaalisen median kautta hyvin. Lisäksi toteutustavan ansiosta projektimme vaikuttavuus tulee jatkumaan myös hankkeen päättymisen jälkeen, sillä videot jäävät Sateenkaari-ikkunan käyttöön.

 

Tästä pääset videoihin YouTubessa: https://www.youtube.com/@Sateenkaari-ikkuna

 

 

Euroopan solidaarisuusjoukot ja niiden mahdollisuudet

 

Euroopan solidaarisuusjoukot rahoittavat nuorten (18-30-vuotiaiden) projekteja, jotka tähtäävät yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja solidaarisuuden lisäämiseen. Solidaarisuushanke on nuorten itsensä ideoimaa ja toteuttamaa solidaarisuustoimintaa, jonka tavoitteena on pyrkiä vaikuttamaan omaan paikallisyhteisöön. Projekti voi olla kestoltaan 2-12 kuukautta. Projektit toteutetaan vapaaehtoistyönä, mutta hankkeen toteuttamisen kuluihin voi hakea rahoitusta. Työryhmä voi tehdä hakemuksen joko itsenäisesti tai jonkin olemassa olevan organisaation, kuten järjestön kanssa.

 

Miksi lähteä mukaan solidaarisuustoimintaan?

 

Euroopan solidaarisuusjoukkojen tarjoaman solidaarisuushankkeen kautta on mahdollista saada rahoitusta esimerkiksi sellaiselle yhteiskunnalliselle projektille, jonka teemojen parissa työskentelee muutenkin. Toisin sanoen solidaarisuushankkeen kautta voi saada rahoitusta sellaiselle kansalaisvaikuttamisen projektille, jota tekisi muutoinkin ilman rahoitusta. Solidaarisuushankkeessa pääsee kartuttamaan taitojaan kansalaisyhteiskunnan toimijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Vaikka kyse on vapaaehtoistyöstä, hankkeen avulla saa arvokasta työkokemusta. Hankkeessa oppii muun muassa rahoitushakemuksen tekemistä, projektityöskentelyä, budjetointia ja hankeraportointia.

 

Siihen, kuinka paljon aikaa projekti vie, voi vaikuttaa itse, mutta on hyvä huomata, että tällaisen projektin toteuttaminen edellyttää aikaa, voimavaroja ja sitoutumista. Näin ollen on tärkeää miettiä mahdollisen projektin suunnittelua suhteessa omaan elämäntilanteeseen ja erityisesti suhteessa omaan jaksamiseen. Mikäli elämäntilanne on sellainen, että vapaaehtoistyönä tehtävän projektin toteuttaminen olisi mahdollista, kannattaa ehdottomasti tutustua Euroopan solidaariduusjoukkojen tarjoamiin mahdollisuuksin rahoittaa itselle tärkeän projektin toteuttamista!

 

Vinkkejä oman projektin suunnitteluun

 

Yksi tapa lähestyä projektin suunnittelua on miettiä, minkä aiheen parissa haluaisi työskennellä. Mikä tuntuu tärkeältä ja merkitykselliseltä? Mistä aiheesta itsellä ja muilla työryhmän jäsenillä on tietoa? Mistä haluaisitte oppia lisää? Mikä on sellainen teema, jolle olisi tärkeää saada näkyvyyttä?

 

Aihe voi vielä tässä vaiheessa olla laaja ja tarkentua myöhemmin. Myös toteutustavan pohtiminen voi auttaa aiheen tarkentamisessa. Millaisia taitoja työryhmäläisillä on, tai millaisia taitoja haluaisitte opetella? Mikä on projektin kohderyhmä? Millaiset keinot olisivat toimivia ja vaikuttavia suhteessa kohderyhmään? On myös tavallista, että aihe elää projektin kuluessa!

 

Voi myös miettiä, onko olemassa esimerkiksi jokin järjestö, joka työskentelee itseä kiinnostavien aiheiden parissa, ja jonka kanssa voisi suunnitella ja toteuttaa projektia.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen sivuilta voi myös katsoa, millaisia projekteja muut ovat tehneet. Niitä selaamalla on mahdollista saada ideoita myös omaa projektia varten.

 

Kirjoittanut Avoimet ovet - projekti

 

Avoimet Ovet (2024) - nuorten solidaarisuusprojekti on Euroopan unionin rahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä.

 

Lisätietoa Euroopan solidaarisuujoukoista löydät täältä:

 

Euroopan unioni, Euroopan solidaarisuusjoukot: https://youth.europa.eu/solidarity_fi

Opetushallitus, Euroopan solidaarisuusjoukot: https://www.oph.fi/fi/kansainvalisyys/eu-ohjelmat-nuorisoalalle/euroopan-solidaarisuusjoukot

Solidaarisuushankkeet: https://youth.europa.eu/solidarity/young-people/solidarity-projects_fi