Keväällä 2024 käynnistimme sateenkaari-ihmisten asunnottomuuteen ja asumishaasteisiin liittyvän kyselytutkimuksen. Julkaisimme sen tulokset raportissa 17.10.2024 Asunnottomien yönä. Kansainvälisistä tutkimuksista tiedetään, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluminen on asunnottomuudelle altistava tekijä. Arviolta joka viides sateenkaari-ihminen kokee elämänsä aikana asunnottomuutta. Suomessa ei ole julkaistu aikaisempaa tutkimusta Suomessa asuvien tai oleskelevien sateenkaari-ihmisten asunnottomuudesta ja asumisen haasteista.
Kyselytutkimuksella kartoitettiin sateenkaari-ihmisten kohtaamia asumisen haasteita Suomessa. Asumisen haasteilla tarkoitetaan riittämättömiä asuinolosuhteita tai tilapäistä tai vakituista asunnottomuutta. Lisäksi kartoitettiin asumisen haasteita kokeneiden sateenkaari-ihmisten palveluiden käyttämistä ja tuen tarvetta. Kyselyyn vastasi 66 sateenkaari-ihmistä. Aineiston keruun ja analyysin toteutti Syksy Waldén.
Vastaajien taustatietoa
Vastaajista 52 % oli 18-29 -vuotiaita nuoria, ja kaikista vastaajista 56 % oli joko Helsingistä tai Pirkanmaalta. Suurin osa vastaajista oli opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä, ja eniten säännöllisiä kuukausittaisia tuloja saatiin sosiaalietuuksina. Suurimmalla osalla vastaajista oli varaa maksaa pakolliset asumiskustannukset, hygieniatarpeet sekä säännöllinen ruokailu ainakin kahdesti päivässä. Tämän lisäksi vastaajilla ei välttämättä ollut varaa mihinkään muuhun. Esimerkiksi sääolosuhteisiin nähden sopiviin vaatteisiin ei ollut varaa 40 % vastaajista ja vain 37 % vastaajista kertoi, että heillä on varaa käyttää julkista terveydenhuoltoa.
Asuminen
Vastaajista 33 % kertoi olleensa joskus asunnottomana ja 46 % vastaajista oli ollut tilanteessa, jossa asuinolosuhteet olivat olleet riittämättömät. Yleisimmät syyt asunnottomaksi tai riittämättömiin asuinolosuhteisiin joutumiselle olivat taloudelliset vaikeudet, ihmissuhde- ja perheongelmat sekä mielenterveyden ongelmat. Vastaajista vain kolmannes oli kääntynyt julkisten sosiaalipalveluiden puoleen asumistilanteensa ratkaisemiseksi. Yleisempää oli kääntyä lähipiirin puoleen. Asunnottomuustyötä tekevien järjestöjen puoleen kääntyi vain 4 % vastaajista eikä yksikään ei ollut hakenut apua sateenkaarijärjestöistä.
Syrjintä sateenkaarevan identiteetin vuoksi
Vastaajista 23 % kertoi joutuvansa piilottamaan sateenkaarevan identiteettinsä nykyisessa asuinapaikassaan ja 12 % kertoi kokevansa syrjintää sateenkaarevan identiteettinsä vuoksi. Vastauksissa kerrottiin myös häiritsevästä tai turvattomasta lähiympäristöstä varsinaisen kodin ulkopuolella. Noin joka neljäs oli kohdannut syrjintää etsiessään asuntoa. Joka kolmas vastaaja kertoi kohdanneensa syrjintää palveluissa ja 44 % koki, että palveluissa voi jokseenkin olla oma itsensä.
Sari Rantaniemi
Toiminnanjohtaja, Sateenkaari-ikkuna ry
sari.rantaniemi@sateenkaari-ikkuna.fi